Beeld: Golfsupport.nl
Beter golfen

Je swing veranderen? Dat moet je durven!

Beeld: Golfsupport.nl
Wil je je golfswing veranderen om eindelijk eens echt af te komen van die irritante slice? Dat kan, maar je techniek aanpassen is lastig, zeker als je de bal al jaren op dezelfde manier slaat. Door emmeren dus met die slice of toch kiezen voor anders en beter?

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” Die zin, ooit bedacht door Albert Einstein, prijkt op wanden van flink wat kantoren in de hoop dat medewerkers erdoor geïnspireerd worden nieuwe dingen te proberen, uit hun comfortzone te stappen met betere resultaten als gevolg. Misschien is het een idee die zin van Einstein ook op muren van clubhuizen en drivingranges van golfbanen te plakken. Want golfers die altijd doen wat ze deden, krijgen wat ze altijd al kregen. Hardnekkige slices bijvoorbeeld en ballen die jammerlijk in penalty area’s verdwijnen. Natuurlijk gaat het de ene ronde beter dan de andere, maar structureel boek je geen progressie als je niet durft af te stappen van de gebaande swingpaden. Wie een betere golfer wil worden, moet swingpatronen die voor afzwaaiers zorgen te lijf gaan.

Analyse

 

Voordat hij een golfpauze inlaste vanwege mentale problemen, was Joost Luiten daar hard mee bezig. “Op de range gaat het al heel goed, het is nu zaak in de baan niet terug te vallen in oude gewoonten, de veranderingen moeten automatismen worden maar dat heeft tijd nodig”, vertelde Luiten enkele weken terug aan GOLF.NL. Of in de woorden van Jamie Gough, de nieuwe coach van Luiten: “Een old dog new tricks leren is lastig.” Dat geldt voor topgolfers als Luiten, maar evenzeer voor gewone clubgolfers. Stel dat je die slice of een ander mankement in je golfspel helemaal zat bent en er echt vanaf wil, wat is dan de eerste stap?  

Een old dog new tricks leren is lastig

Mitchel Kevenaar, een sportpsycholoog die met veel golfers werkt, onder andere bij GolfTON, zegt dat je eerst een analyse moet maken van je spel. “Doe dat samen met een pro en stel jezelf vervolgens de vraag: wat heb ik er voor over om grote veranderingen door te voeren, wat levert dat me op en ben ik bereid daar voldoende tijd en energie in te steken? Het verschilt natuurlijk per individu, golfers op topniveau hebben een hoger lichaamsbewustzijn dan amateurs, maar ingesleten motorische patronen aanpassen kan zomaar negen maanden duren, zeker als je een beweging moet afleren die je al jaren doet.”

 

Bezint eer ge begint golfer, predikt Kevenaar. “Een veranderingsproces starten is makkelijk, volhouden, zeker als de bevestiging dat je op het juiste spoor zit een tijdlang uitblijft, is een stuk moeilijker. De twijfel kan toeslaan, gaat dit mijn spel echt beter maken? Halverwege een proces stoppen is ook niet fijn want de weg terug is dan heel lastig. Als de tijd ontbreekt om serieus aan je spel te werken, is kiezen voor kleine veranderingen die ook tot betere scores kunnen leiden meestal verstandiger.”

 

Anti slice

 

Richard Kind is de headpro op de Koninklijke Haagsche. Hij geeft les aan golfers van alle niveaus. Goed nieuws voor slicers: Kind garandeert iedere golfer met één les van de gevreesde bananenbal af te kunnen helpen. “Als je dat niet kunt als teachingpro, dan doe je iets verkeerd. Met een goede drill lukt het echt wel om slicers in niet al te lange tijd van binnen naar buiten te laten swingen."

 

Toverstafje

 

Maar dan praat je wel over een quick fix, wie structureel verbetering wil zien zal aan de bak moeten, aldus Kind. ”Ik beschik helaas niet over een toverstafje, kan geen wonderen verrichten in een golfles. Als een leerling aangeeft ambitieus te zijn en zin en tijd heeft om er uren in te stoppen maken we gezamenlijk een plan. Ik kreeg een extreme slicer op les, die heb ik met behulp van een aantal drills eerst een periode alleen maar extreme hooks laten slaan. Elke bal moest links van het doel eindigen, dat was de opdracht. Die man kon dat opbrengen. Hij stond ook vaak op de range,  niet zomaar ballen slaan maar trouw zijn drills doen. Toen alle ballen hard naar links gingen, zijn we de vlucht stap voor stap weer gaan aanpassen. Het heeft tijd en moeite gekost, maar die leerling is nu heel gelukkig met een mooie draw.”

 

Bekwaam

 

Veel amateurgolfers weten niet waarom een swingfout ontstaat, wat bijvoorbeeld de oorzaak is van een slice. Ze zijn in de woorden van sportpsycholoog Kevenaar onbewust onbekwaam. “Een coach kan je laten zien waarom er iets fout gaat, dan ga je van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam. Daarna kun je met drills de goede swingpatronen erin slijten, werken aan automatismen.” 

Je bent alleen nog bezig met waar de bal moet eindigen, dat is de beloning van al die voorgaande stappen die je hebt doorlopen

De volgende halte is bewust bekwaam: op de range sla je prachtige ballen, nu nog in de baan met druk tijdens een wedstrijd. Kevenaar: “Het einddoel is onbewust bekwaam. Je beheerst de beweging, hoeft niet meer na te denken, noem het loslaten, je bent alleen nog bezig met waar de bal moet eindigen, dat is de beloning van al die voorgaande stappen die je hebt doorlopen.”

 

Flinke brok ambitie

 

Plezier hebben in het proces, niet meteen resultaten verwachten, doorzetten en aan de juiste dingen blijven werken, dat is de route van “onbewust onbekwaam” naar het gedroomde eindpunt “bewust bekwaam”. Om dat te bereiken moet je dus wel een heel gedegen plan en een flinke brok ambitie hebben. En vooral voldoende tijd om aan je spel te werken. Dat heeft helaas niet iedereen. Nou ja, ook als notoire, onbewust onbekwame slicer kun je domweg gelukkig zijn op de golfbaan. 

 

Techniek puttingstroke

Robert-Jan Derksen, commentator bij Ziggo Sport Golf en winnaar van twee toernooien op de European Tour, noemt veranderen een must voor iedere golfer die beter wil worden, pro of amateur. Soms is een ingrijpende verandering noodzakelijk om een volgende stap te zetten, vertelt Derksen. “Ik speelde pas een jaar of twee golf, was snel gezakt naar handicap-2, toch vond mijn toenmalige coach Brian Gee dat ik mijn grip moest veranderen. Het heeft me een jaar en heel veel trainingsuren gekost, maar zonder die verandering had ik nooit de Tour gehaald.”

 

Compleet anders

 

Bij zijn putting Academy in Nunspeet komen pro’s, Nederlandse toptalenten maar ook amateurgolfers met relatief hoge handicaps. En je denkt bij een verandering in je techniek misschien alleen aan de swing, maar ook bij het putten kan een ingrijpende verandering goede resultaten opleveren, weet Derksen. “Veel amateurs die wij opmeten, putten slecht. Als iemand aangeeft serieus te willen zakken in handicap en bereid is uren te maken op de puttinggreen, dan starten we een traject en moet de techniek vaak compleet anders. Bij golfers die de tijd niet hebben om veel te oefenen, kun je met kleine veranderingen ook al aardig wat winst boeken. Uiteraard passen we alleen dingen aan in overleg met de speler.”

Lees meer over
Golftips Instructie