Het concept van minigolf is eind 19e eeuw in Groot-Brittannië ontstaan. Er wordt gezegd dat de Ladies' Putting Club' van St. Andrews in Schotland - ook wel bekend als Himalayas Putting - een van de eerste minigolfbanden ter wereld is. Vrouwen mochten destijds niet golfen met een full swing, want 'och och och', er zou weleens een rok omhoog kunnen waaien. Op de oude zwart-witfoto hieronder zie je een heuse competitie gespeeld worden. De Himalayas Putting bestaat nog altijd en is toegankelijk voor publiek. Het is niet een minigolfbaan zoals we gewend zijn op de camping, maar heeft meer weg van een goede short-game-area.
Minigolf bleef evolueren gedurende de tweede helft van de 20e eeuw en tot in de 21e eeuw. Vooruitgang in technologie en baanontwerp zorgden voor meer interactieve ervaringen. Indoorbanen, vaak te vinden in uitgaanscentra en gezinsvriendelijke locaties, wonnen aan populariteit. De afgelopen jaren schoten banen met de meest uiteenlopende thema's - van dinosaurussen tot popsterren - als paddenstoelen uit de grond.
En dan is er nog glow-in-the-dark golf. Het is bedacht in Scandinavië, omdat de dagen hier in de wintermaanden kort zijn. Door de banen te laten 'gloeien', kunnen mensen 's avonds spelen zonder in het duister te tasten of de club wild in het rond te zwaaien. Het werd al snel opgepikt door andere landen over de hele wereld. In shoppingmalls en naast bowlingcentra is glow-in-the-dark golf vaak te vinden. Leuke voor een eerste date, bijvoorbeeld!
Mocht je na je eerste date ervaren dat je aanleg hebt voor het spelletje, dan is er zélfs geld mee te verdienen. In mei is bijvoorbeeld het jaarlijkse US Open waar een prijzenpot van $15.000 wordt verdeeld. In Nederland is er natuurlijk de Nederlandse Minigolf Bond waarbij je je kunt aansluiten om ook competitie te spelen.