Topgolf

Van zijden zakdoeken naar tien miljoen euro: dit is de prijsopmars in vrouwengolf

Anno 2023 zit het vrouwengolf in een lift die voorlopig nog niet op de hoogste verdieping is. Prijzengeld groeit, er kwamen nieuwe tours voor dames en de echte toppers kunnen financieel goed rondkomen. In september speelt de Europese top weer op Nederlandse bodem tijdens het Big Green Egg Open op de Hilversumsche Golf Club. Hoe staat het nu met vrouwengolf en de prijzengelden?

Andere sporten: kip-en-ei-verhaal?

Een aantal jaar geleden was het een hot-topic. Dameswielrennen zou niet interessant genoeg zijn om naar te kijken, daarom verdienden de vrouwen minder prijzengeld en was het salaris niet om over naar huis te schrijven. Sponsoren haakten minder aan en er was minder tot geen zendtijd. Idem voor het vrouwenvoetbal. Gelukkig zijn anno 2023 de ontwikkelingen positief. Een aantal dameskoersen zoals de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race hebben in 2022 het prijzengeld voor vrouwen gelijkgetrokken aan dat van de mannen. Is het een kip-en-ei-verhaal? Van oudsher was sporten immers ‘niet bedoeld’ voor vrouwen. Wij zochten uit: ‘van hoever’ komt het vrouwengolf?

Geschiedenisles

Te beginnen met een veelgemaakt ‘grapje’: GOLF is een acroniem voor Gentlemen Only, Ladies Forbidden. Een duik in de geschiedenisboeken laat zien dat vrouwen inderdaad lang niet welkom waren op een golfbaan. In 1738 lijkt daar dan toch de eerste vrouw te zijn gesignaleerd op Bruntsfield Links. Andere bronnen melden dat Mary (Stuart) Queen of Scots de eerste vrouw was die golf speelde van 1542 tot 1567, in Schotland. In die periode werd de beroemde golfbaan St Andrews Links aangelegd.

Het eerste geregistreerde golftoernooi voor vrouwen vond echter pas plaats op 9 januari 1811. Het evenement werd georganiseerd door de Musselburgh Golf Club op hun achttien holes pitch- & putt-baan voor de lokale vissersvrouwen van Musselburgh en Fisherrow, een naburige stad. De prijs voor de winnaar was een rieten mand en een zijden sjaal, waarbij de nummer twee zijden zakdoeken uit Barcelona kreeg. Nou, daar kwam je dus als vrouw je bed voor uit in die tijd.

Van een zijden sjaal naar 11 miljoen

Uitgaande van het US Women’s Open met het hoogste totale prijzengeld (10 miljoen euro) is er een verdubbeling geweest ten opzichte van 2021. In 1947 was de totale prijzenpot van hetzelfde Major 7.500 dollar. Daarvan kon winnares Betty Jameson destijds $ 1.200 bijschrijven op haar bankrekening.

De LPGA heeft in 2023 een record verbroken door voor het eerst over de 100 miljoen dollar te gaan met de prijzenpot van 33 toernooien bij elkaar opgeteld. "Vanwege onze atleten, partners, vrijwilligers en ongelooflijke fans wordt 2023 een topjaar voor de LPGA", zei LPGA-commissaris Mollie Marcoux Samaan eerder dit jaar in een persbericht. “Het toernooischema bevat nieuwe evenementen, verhoogd prijzengeld, unieke spelformats en er wordt gespeeld op golfbanen van wereldklasse. Onze speelsters spelen voor de hoogste prijzenpot in de geschiedenis, en we hebben meer dan 500 uur aan televisie-uitzendingen. Al die dingen samen maken van de LPGA het meest toonaangevende professionele sportcircuit voor vrouwen ter wereld.”
Het mannencircuit in Amerika telt 36 toernooien in 2023 en daarbij wordt gespeeld om totaal 460 miljoen dollar.

Vrouwen 2023 LPGA

Toernooi Prijzenpot
US Women's Open $ 11 miljoen
KPMG Women's PGA Championship $ 10 miljoen
Chevron Championship $ 5,1 miljoen
AIG Women's British Open  $ 7,3 miljoen
Evian Championship $ 6,5 miljoen

Mannen 2023 PGA Tour

Toernooi  Prijzenpot
U.S. Open $ 20 miljoen
Masters Tournament $ 18 miljoen
PGA Championship $ 17,5 miljoen
Open Championship $ 16,5 miljoen

Speelsters die in Europa actief zijn op de Ladies European Tour hebben in 2023 significant minder te verdelen. De tour telt 30 evenementen met een totale prijzenpot van ruim 30 miljoen euro.

Babe Didrikson Zaharias
Beeld: Getty Images

Wie waren de pioniers?

In 1938 was het Babe Zaharias (foto boven) die als eerste vrouw meespeelde in een herentoernooi op de PGA Tour. Later was Zaharias een van de 13 vooraanstaande vrouwen die in 1950 de LPGA oprichtte. Dit gebeurde nadat de 3 jaar eerder opgerichte WPGA (Women’s Professional Golf Association) ten dode werd opgeschreven. Sindsdien vormden speelsters als Helen Hicks (de eerste vrouwelijke professional in 1934 die een sponsorcontract tekende met Wilson Sporting Goods Company), Babe Zaharias (de eerste speelsters die een man uitdaagde) en Annika Sörenstam (de beste speelster in de geschiedenis met 72 overwinningen op de LPGA) de pioniers van het vrouwengolf. Voeg daar Michelle Wie aan toe die zich op 10-jarige leeftijd al kwalificeerde voor het USGA Women’s Amateur en Lydia Ko die in 2015 de jongste nummer 1 op de wereldranglijst werd (bij zowel vrouwen als mannen) op 18-jarige leeftijd.

Ambities Big Green Egg Open

Een ander prachtig uithangbord voor het damesgolf speelt in 2023 weer op het Big Green Egg Open: Anna Nordqvist (foto bovenaan). In 2022 sprak Gordon Machielsen (Toernooidirecteur van Big Green Egg Open, NGF) de ambities uit om het toernooi van de Nederlandse Golf Federatie in samenwerking met de Ladies European Tour uit te laten groeien tot de proporties van het Dutch Open bij de mannen.

“Dat streven hebben we zeker. We leggen de lat hoog. We willen binnen vijf jaar het grootste toernooi voor vrouwen op het Europese continent in Nederland hebben. Maar voor ons is ook belangrijk om met dit toernooi de speelsters te steunen. Veel speelsters hebben moeite om zich staande te houden op de tour. De kosten stijgen enorm. Slechts een kwart kan zich een caddie veroorloven. Als ze de cut missen, blijven ze nog op een toernooi hangen omdat ze dan gratis kunnen trainen en eten en niet de kosten van het omboeken van een vlucht hebben. Het is geen vetpot.” Het liefst ziet Machielsen het prijzengeld van het Big Green Egg Open heel snel verdubbeld worden (van 250.000 naar 500.000) en ‘doorgroeien’ naar een miljoen euro.

Daar bovenop komt natuurlijk de Solheim Cup - een wedstrijd tussen de beste vrouwen van Europa tegen de beste vrouwen van de Verenigde Staten - in 2026 naar Nederland. In ons land is de ambitie om meer vrouwengolf te laten zien en meer vrouwen aan het golfen te helpen in een steeds sterkere overtuiging zichtbaar.

Bronnen: Daily Sports, Golf College Education, LPGA, PGA Tour

Dutch Ladies Open

Kom je kijken bij het Dutch Ladies Open 2025? 

KOOP HIER JE TICKETS